
Avrupa idealini en aktif şekilde destekleyen şehirlere verilen bu prestijli ödül, Gaziantep’in oldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Çok güzel bir haberimiz var” diyerek müjdeli gelişmeyi duyurdu. Şahin, “Avrupa Konseyi tarafından 1955’ten bu yana verilen Europe Prize ödülünü bu yıl biz kazandık, Gaziantep kazandı. Bu prestijli ödül; kardeş şehir iş birlikleri, kültürel ve eğitim projeleri, katılımcı ve şeffaf yerel yönetim, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir şehircilik vizyonu ile engellilere ve tüm dezavantajlı gruplara yönelik kapsayıcı hizmet anlayışı gibi kriterlere göre veriliyor,” dedi.
Başkan Şahin, Gaziantep’in başarısının “vizyoner, çevreci ve insan odaklı bir belediyeciliğin eseri” olduğunu vurguladı ve sözlerini, “Kıtanın en prestijli ödüllerinden biri Gazi şehrimize hayırlı, uğurlu olsun” diyerek tamamladı.
Gaziantep’in Öne Çıkan Özellikleri Ödülün Temelini Oluşturdu
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve 1 milyon 200 bin nüfusa sahip olan Gaziantep, Almanya’daki Duisburg ve Ludwigshafen, Slovenya’daki Celje, Çek Cumhuriyeti’ndeki Ostrava ve Portekiz’deki Braga dahil olmak üzere toplam 25 kardeş şehir ile iş birliği yürütüyor.
Ekonomik gücünü özellikle tekstil ve imalat sanayisinden alan şehir, Türkiye'de iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik eylem planı hazırlayan ilk şehir olma özelliğini taşıyor. Sürdürülebilirlik, kentsel gelişim, akıllı şehircilik, çevre koruma ve vatandaş odaklı belediyecilik anlayışıyla dikkat çekiyor.
Gaziantep ayrıca, her yıl düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali ile uluslararası alanda önemli bir tanıtım faaliyetine ev sahipliği yapıyor. Avrupa Hareketlilik Haftası’na aktif katılım sağlayan şehir, Avrupa Günü’nü de çeşitli etkinliklerle kutluyor. Şehir, ayrıca Avrupa Konseyi tarafından verilen Yönetimde Mükemmellik Avrupa Etiketi (ELoGE) ile ödüllendirilmiş durumda.
İnsani Dayanışma ve Afetlere Müdahalede Örnek Bir Şehir
Gaziantep, yalnızca şehircilik ve kültürel alandaki başarılarıyla değil, aynı zamanda kriz dönemlerindeki dayanışma ruhuyla da ön plana çıkıyor. Suriye mülteci krizi sürecinde sergilediği insani yardım faaliyetleri ve 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlere karşı gösterdiği hızlı ve organize müdahale, Gaziantep’in sosyal sorumluluk bilincini bir kez daha ortaya koydu.
Avrupa Ödülü’nün Anlamı ve İçeriği
1955 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından oluşturulan Avrupa Ödülü, Avrupa vizyonuna en güçlü katkı sağlayan şehirlere verilen en yüksek onur niteliğini taşıyor. Ödül; bir kupa, bir madalya, bir diploma ve kazanan şehrin gençlerine yönelik Avrupa kurumlarına yapılacak bir çalışma ziyareti için kullanılacak özel bir hibe içeriyor.
Bu yıl Gaziantep ile birlikte Almanya’dan Augsburg ve Münster, Litvanya’dan Birštonas, Polonya’dan Płońsk ve Ukrayna’dan Vinnytsia olmak üzere toplam beş şehir ödüle aday gösterildi. Komisyon, bu şehirlerin adaylıklarını takdirle karşılarken, ayrıca beş Onur Plaketi, dört Onur Bayrağı ve dokuz Avrupa Diploması da takdim edildi. Bu ödüller de Avrupa Ödülü sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: KentHaber27.com
Editor : Amatörce Gazetesi